Cum să ai un somn odihnitor și să te trezești mai ușor dimineața
Uneori, e dificil să prinzi un somn bun și odihnitor, iar rezultatul nu este plăcut nici pentru tine, nici pentru cei cu care interacționezi dimineața.
Procesele de adormire și de trezire sunt graduale, nu bruște. Chiar dacă simți că dormi până dimineața, somnul traversează mai multe stadii, în care dormi mai profund sau mai superficial.
Fiecare stadiu de somn este important. Dacă vreunul din ele este întrerupt sau dacă nu dormi suficient, trezitul va fi foarte dificil.
Majoritatea adulților au nevoie între șapte și nouă ore de somn pentru a funcționa cum trebuie a doua zi. Aceste ore de somn asigură și sănătatea fizică și cea psihică.
Ce obiceiuri stau în calea unui somn bun
Dacă mănânci o masă îndestulătoare înainte de culcare, esofagul se va afla sub presiune și va duce la senzația de arsură la stomac când vei sta culcat. E ideal ca ultima masă să fie cu două sau trei ore înainte de culcare și să nu fie foarte consistentă.
Alcoolul te poate face să te simți somnoros. Totuși, dacă îl consumi în cantități prea mari, îți va afecta negativ somnul. Metabolizarea alcoolului în somn conduce la treziri dese, coșmaruri, dureri de cap, transpirație și un somn neodihnitor în a doua jumătate a nopții. Ideal ar fi să eviți alcoolul cu patru ore înainte de culcare.
De asemenea, dacă o sursă de lumină puternică se află în apropierea ta înainte să te culci, va fi mai dificil să adormi. Luminile puternice suprimă secreția de melatonină, hormonul responsabil pentru un somn uștor. Este bine să nu folosești telefonul, tableta sau telefonul înainte să adormi.
Ce să schimbi ca să ai un somn mai bun
Încearcă să îți formezi un ritual de destresare și relaxare înainte de culcare. Poate fi o baie caldă sau cititul unei cărți (nu electronice). Evită exercițiile fizice, jocurile video și privitul la televizor înainte de a te băga la somn – vrei să te relaxezi, nu să devii mai alert.
Creează-ți propriul program de somn și ține-te de el. Ceasul tău biologic va funcționa mai bine dacă îți setezi un orar. Mai mult, ai grijă să dormi într-un loc tăcut, liniștit și cu o temperatură comfortabilă.
Sentimentul de confuzie și moleșeală de la trezire nu va dispărea. Se întâmplă și celor mai buni dintre noi. Este firesc și este, de fapt, inerția somnului. Apare deoarece creierul tău încă se află într-o stare de somn. Te ajută să adormi la loc dacă te-ai trezit brusc. Cât de gravă este această inerție a somnului depinde de cât de mult somn ai pierdut anterior.
Așadar, dacă simți că trezitul dimineață este un chin, încearcă să aplici câteva dintre sfaturile de mai sus. Înainte să îți dai seama, te vei simți odihnit și nu vei mai amâna 10 alarme până să te trezești.